zweten tijdens slapen
blog

Last van zweten tijdens slapen

Lekker kunnen slapen is voor veel mensen heel gewoon, pas wanneer het slapen minder gaat kom je erachter hoe belangrijk goede nachtrust is. Een van de problemen die je kunt hebben, is overmatig transpireren tijdens het slapen – veel zweten dus. Erg vervelend voor jezelf, zeker als je badend in het zweet ’s nachts wakker wordt, maar ook voor je partner kan het lastig zijn. Gelukkig kun je hier verschillende dingen voor proberen om te kijken of je het voor jezelf minder warm kan maken in bed.

Nieuw dekbed

De oplossing die het meest voor de hand ligt, is een kijken naar een nieuw dekbed. Een dekbed kan van verschillende stoffen en vullingen gemaakt worden, waarbij er groot verschil zit in hoe goed een dekbed de warmte vasthoudt of juist makkelijk ventileert. Voor warme slapers is een katoenen dekbed het allerbeste. Geen dons of kunstmatige vullingen, katoen ventileert het beste en daar kun je dan ook het beste naar zoeken.

Daarnaast staan op dekbedden tegenwoordig vaak de warmte aangegeven door middel van een klasse aanduiding. Klasse 1 is een winterdekbed, klasse 4 is een zomerdekbed. Kijk dus goed of je bijvoorbeeld een 4-seizoendekbed kunt vinden waarbij je een klasse 4 en klasse 2 dekbed van elkaar kunt scheiden. Als het dan in de winter toch koud is, kun je de dekbedden aan elkaar vast maken zodat je een winterdekbed hebt. Heb je het te warm, dan kun je eerst het klasse 2 dekbed proberen, daarna kun je nog dunner gaan naar een klasse 4 dekbed.  

Partnerdekbed

Nieuw op de markt is een zogenaamd partnerdekbed. Hierbij kun je wel over een tweepersoonsdekbed liggen, maar kun je door middel van drukknoopjes of een rits in het midden twee verschillende zones maken. Voor jezelf een dun en katoenen dekbed, voor je partner een dikker dekbed.

Dekbedovertrek

Niet alleen het dekbed, maar ook het dekbedovertrek kan veel invloed hebben op de warmte die je ervaart in bed. Een satijnen dekbedovertrek ziet er prachtig uit en voelt heerlijk, maar is bijvoorbeeld veel warmer dan een dun katoenen dekbedovertrek. Ook het hoeslaken kan veel warme vasthouden, dus kijk ook hier naar een zo dun mogelijk katoenen exemplaar.