pijn in benen
blog

Pijn in benen

Heb je last van je benen nadat je heftig gesport hebt of iets zwaars hebt getild? Pijn in de benen is doorgaans onschuldig en verdwijnt na enkele dagen. Is dat echter niet zo of indien dezelfde klachten herhaaldelijk terug blijven komen, is het raadzaam om een afspraak met je huisarts te maken. Pijn in de benen kan namelijk ook duiden op slechte bloeddoorstroming, trombose, etalagebenen, een hernia of aderverkalking.

Bloedklonter en trombose

Wanneer je veel zit, wordt er te weinig bloed teruggepompt naar het hart en bovenlichaam. Hierdoor kan zich een bloedprop of een bloedstolsel ontwikkelen. De basis voor trombose. Ook roken, diabetes, langdurige bedrust, een gipsbeen of een teveel aan bloedcellen kan trombose veroorzaken.Een gevaarlijke situatie, want behalve veel pijn kan het ook gevaar voor je leven opleveren. Als de bloedklonter zich bijvoorbeeld verplaatst naar het hart, de longen of de hersenen, kan dit fataal zijn. Behandeling bestaat uit medicatie middels een injectie gedurende drie tot zes maanden of medicijnen die de stolling van het bloed tegen gaan.

Aderverkalking

Aderverkalking oftewel slagaderverkalking is een aandoening waarbij er een vernauwing van de bloedvaten optreedt. Je voelt dan plotseling hevige pijn of kramp in je benen opkomen. Dat komt doordat de bloedvaten vernauwd raken en daardoor moeilijker het bloed door de vaten kunnen vervoeren. De precieze oorzaak van aderverkalking is niet bekend, maar wel de risicofactoren die de kans op slagaderverkalking groter maken. Roken en te weinig bewegen zijn 2 risicofactoren, maar ook overgewicht of als je last hebt van een te hoge bloeddruk of suikerziekte.