liesbreuk
blog

Liesbreuk

Een pijnlijk en branderig gevoel in de lies tezamen met een misselijk gevoel, kan wel eens op een liesbreuk duiden. Een opgezwollen uitpuiling van het buikvlies in de liesstreek oftewel simpelweg een breuk in de lies wordt veroorzaakt door de organen die in de buikholte zitten uitpuilen. Deze uitstulping is het gevolg van een zwakke plek of een opening in de buikwand. Een andere benaming van een liesbreuk is hernia inguinalis. Pijn in de liesstreek verergert als je voorover bukt, te hard perst, niest, hoest of zware voorwerpen optilt. Mannen hebben vaker last van een liesbreuk dan vrouwen, omdat de liezen bij mannen zwakker zijn dan bij vrouwen.

Hoe ontstaat een liesbreuk?

Een liesbreuk ontstaat indien er een zwakke plek optreedt in het buikvlies. Er kan dan een zwelling opkomen, die de uitstulping verklaart. Deze zwakke plek kan een aangeboren gevoelige plek in de buikwand zijn of pas later ontstaan na overgewicht, een zwangerschap of als gevolg van een sportblessure. Maar ook lichtere activiteiten kunnen soms voor een liesbreuk zorgen. Denk bijvoorbeeld aan te hard persen tijdens het urineren, aanhoudend hoesten of het tillen van zware dingen. Met andere woorden, wanneer er een druk op de buikwand wordt gezet.

Behandeling liesbreuk

Vermoed je dat je een liesbreuk hebt? Aarzel dan niet om naar je huisarts te gaan. Een liesbreuk gaat namelijk nooit vanzelf over. De dokter of chirurg zal de liesstreek onderzoeken als je in een staande positie staat. Wanneer op deze manier niet kan worden vastgesteld of het om een liesbreuk gaat, dan kunnen er andere methoden gebruikt worden zoals een echo-onderzoek of een herniografie. Het laatste is een onderzoek dat met behulp van een jodiumhoudend röntgencontrastvloeistof via een dunne naald in de buikholte wordt gespoten. Bij vaststelling van een liesbreuk zijn er verschillende hersteltechnieken mogelijk, maar over het algemeen wordt een liesbreuk operatief behandeld.